Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajka wymieszać z cukrem i solą , margarynę posiekać i wszystko razem zagnieść. Ciasto rozłożyć na blaszkę (u mnie 20 x 30 cm).
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru - posłodzić ok. 6 łyżek)
Ugotować budyń i przestudzić , od czasu do czasu mieszając.
Masa kokosowa:
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1/2 kostki margaryny (lub masła)
Białka ubić ,
dodać cukier , żółtka , a po chwili rozpuszczoną , ostudzoną margarynę.
Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ciepłą masę
budyniową wyłożyć na ciasto , na niej rozsmarować masę kokosową. Piec
około 45 minut w temp. 180-200 st.C. (jeśli w połowie pieczenia wierzch
zbyt szybko się zrumieni , obniżyć nieco temperaturę).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz